LVI-dagarna i Växjö är en väletablerad konferens för alla som är verksamma inom synbranschen och syftar till att inspirera deltagarna med spännande och intressanta föreläsningar. Här finns också möjlighet att utbyta erfarenheter med branschkollegor från hela landet och tillsammans njuter vi av god mat i inspirerande miljö – en nyttig och samtidigt trevlig upplevelse att se fram emot!
I år har vi hela konferensen hos det flerfaldigt prisbelönta gastrohotellet PM & Vänner Hotel där alla deltagare bor och där vi även intar luncherna samt vår bankett med trerätters middag på torsdagskvällen.
Klicka här för att se hela programmet för LVI-dagarna 2025. Utförligare information om föreläsningarna hittar du nedanför bilden.
Välkommen med din anmälan som görs via formuläret längre ner på denna sida!
Så kan risken för synskador minskas hos extremt för tidigt födda barn
Ann Hellström, professor i pediatrisk oftalmologi vid Göteborgs universitet och överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. 2022 fick Ann Svenska Läkaresällskapets Gullstrandsmedalj i guld för sin forskning inom pediatrisk oftalmologi.
Ann kommer att berätta om sin forskning som handlar om att förbättra förutsättningarna för prematura barn att utvecklas så optimalt som möjligt trots att stor del av deras tidiga utveckling måste ske utanför livmodern. Hos för tidigt födda barn ökar risken för synskador och blindhet men Anns forskning har bland annat lett till upptäckter kring hur man kan minska risken för synskador hos dessa barn.
Långtidsanalys av geografisk atrofi (avancerad torr makuladegeneration) och möjligheter till behandlingar.
Daniel R. Muth, specialistläkare vid S:t Eriks Ögonsjukhus, forskningsspecialist och doktorand vid Karolinska Institutet.
Förändringar i gula fläcken (torr makuladegeneration eller torr AMD) är ofta åldersrelaterad och kan inte behandlas. Det är därför en av de främsta orsakerna till blindhet. I USA finns dock de första terapierna/behandlingarna som kan bromsa sjukdomen. Terapierna är dyra, måste ges regelbundet och finns ännu inte i Europa. Daniel kommer att föreläsa kring den forskning som pågår där man har analyserat bilder av näthinnan i en av de största skandinaviska patientgrupperna med makuladegeneration. Detta för att förstå sjukdomen bättre och identifiera vilka patienter som kan ha störst nytta av de framtida terapierna.
Synbesvär och behandling vid postcovid, traumaskada, stroke och TBE
Therese Westerlund, optometrist samt forskningsanställd vid Linköpings universitetssjukhus.
Therese är optometrist och forskningsanställd som deltar i ett forskningsprojekt kring patienter med synproblem efter covid-19. Hon har träffat ett stort antal patienter med synbesvär efter såväl covid-19 som traumaskada, stroke eller TBE och i sin föreläsning kommer Therese att berätta om hur hon arbetar med synproblem och rehab hos patientgruppen. Vi får bland annat ta del av vilka mätningar hon gör och hon kommer ge exempel på synövningar som hjälper samt även filterglas som många patienter upplever som lugnande.
Keratokonus – hur kan vi upptäcka och behandla tidigare?
Mirza Karamovic, klinisk lärare vid Optikerutbildningen samt doktorand vid Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet.
Mirza forskar på korneala ektasier, framför allt keratokonus – en sjukdom som påverkar ögats hornhinna och kan leda till bestående skador eller försämrad syn om den inte behandlas i tid. Sjukdomen utvecklas oftast hos tonåringar eller unga vuxna. Målet med forskningen är att identifiera nya mätmetoder och biomarkörer för att möjliggöra tidigare upptäckt samt effektivare behandling. Föreläsningen kommer att belysa vikten av tidig upptäckt och behandling av keratokonus, då detta kan bevara synen och minska risken för synskador hos unga, arbetsföra personer.
Orientering och förflyttning för personer med synnedsättning
Emmelie Reinson, orienterings- och förflyttningsspecialist, synpedagog och ledarhundsinstruktör.
Att orientera och förflytta sig säkert med en synnedsättning kan vara både utmanande och utmattande. Emmelie Reinsons föreläsning belyser den specifika problematik som många med synnedsättning möter när de ska röra sig i olika typer av miljöer. Hon kommer att prata om de vanligaste praktiska utmaningarna, den mentala anspänningen av att inte vara helt blind men inte heller fullt seende, ge praktiska tips för just denna patientgrupp samt öppna upp för frågor och diskussioner.
Hur skapar vi fler livschanser?
Neven Milivojevic, företagare, föreläsare och förändrare.
Med utgångspunkt i sin egen sällsynta synnedsättning utmanar och bjuder Neven Milivojevic in oss på en förändringsresa där vi alla kan bidra till fler möjligheter till ökad kvalitet i livet. Med kunskap, mod och lite vilja kan vi alla göra en skillnad och skapa "livschanser". Neven har även lovat att avslöja hur det känns att ramla ned från toppen från Nordamerikas högsta pyramid, hur en haj ser ut på 12 meters djup vid stora barriärrevet och varför ändmetoden kan vara säkrare än vit käpp.
PM & Vänner Hotel är beläget på Västergatan 10 i centrala Växjö och har unika rum i olika kategorier. Vi tillämpar först till kvarn-principen, där de som anmäler sig först tilldelas de mer exklusiva rummen. PM & Vänner Hotel är ett modernt och stilrent hotell med en småländskt sparsmakad men elegant inredning. Hotellets filosofi eller ledord är skog, äng och sjö vilket genomsyrar såväl dekor, inredning som gastronomi. Hotellet ligger med cirka fem minuters gångavstånd från både buss- och tågstationen i Växjö.
Till Växjö tar du dig med flyg eller tåg (eller bil/buss för dig som bor närmare). Från flygplatsen tar du dig enklast till centrum med lokalbuss nummer 4. Se Länstrafiken Kronobergs webbplats, med uppdaterad information om avgångar (Hållplats Smaland Airport, respektive Växjö station). Från stationen är det en kort promenad till PM & Vänner Hotel.
Anmäl dig genom att fylla i formuläret nedan, senast onsdagen den 20 augusti. Antalet platser är begränsat och det är först till kvarn som gäller. Anmälan är bindande men kan överlåtas till annan person. Kontakta LVI om detta blir aktuellt.
Det finns flera alternativ - välj ett av följande:
Om du inte får svar via e-post inom tre arbetsdagar, vänligen kontakta oss. Under semesterperioden v 27-32 kan vårt svar dröja något ytterligare.